6972446753 Λαοδικείας 15, Ιλίσια info@gnosiaki.gr

ΛΙΓΚΡΗΣ  |  ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
στα Ιλίσια


ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή;

Είναι μια κοινή αγχώδης διαταραχή η οποία περιλαμβάνει χρόνια ανησυχία, νευρικότητα και ένταση. Οι άνθρωποι με ΓΑΔ ανησυχούν για προβλήματα της καθημερινής ζωής όπως η υγεία, τα προβλήματα στην οικογένεια, οι οικονομικές ή επαγγελματικές δυσκολίες. Ωστόσο, η ταραχή τους είναι υπερβολική, επίμονη και εξουθενωτική. Το άγχος τους είναι λιγότερο έντονο από μια προσβολή πανικού αλλά διαρκεί πολύ περισσότερο, καθιστώντας έτσι τη ζωή τους δύσκολη και τη χαλάρωση σχεδόν αδύνατη. Είναι συνήθως φοβισμένοι και απορροφημένοι από αγχώδεις, αρνητικές προσδοκίες οι οποίες φαίνονται στους γύρω τους υπέρμετρες ή αβάσιμες. Η ευερεθιστότητα, η δυσκολία στη συγκέντρωση και τα προβλήματα στον ύπνο είναι επίσης κοινές ενδείξεις της ΓΑΔ. Συχνά συνυπάρχουν σωματικές εκδηλώσεις όπως πόνοι ή βάρος στο στήθος, δυσφορία στο στομάχι, τρεμούλα, εφίδρωση και αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο.
Περίπου 5% του πληθυσμού αναπτύσσουν ΓΑΔ στη διάρκεια της ζωής τους, με ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες και είναι πιο συχνή στις ηλικίες 35 ως 59.


 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής;

Τα συμπτώματα διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Συναισθηματικά

Γνωστικά

Συμπεριφορικά

Σωματικά

 

 

Ποια είναι τα αίτια της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής;

Τα ακριβή αίτια της ΓΑΔ δεν είναι πλήρως κατανοητά, ωστόσο:

Φαίνεται να υπάρχει επίδραση γενετικών παραγόντων σε όλες τις αγχώδεις διαταραχές. Άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού με ΓΑΔ έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΓΑΔ και οι ίδιοι.
Μελέτες έχουν δείξει ότι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη συναισθηματική επεξεργασία παρουσιάζουν υπερδραστηριότητα και υπάρχει μια ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη, οι οποίες εμπλέκονται στον έλεγχο και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Στρεσογόνες ή τραυματικές πρώιμες εμπειρίες (π.χ. κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, εκφοβισμός) καθώς και ένα ιστορικό χρόνιου πόνου ή κατάχρησης ουσιών ή αλκοόλ επίσης συνδέονται με την ΓΑΔ.

Τα άτομα με ΓΑΔ αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως περισσότερο επικίνδυνο και πιο απειλητικό από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της ευθύνης, πιστεύουν δηλαδή ότι πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξουν ή να αποτρέψουν κάθε αρνητική έκβαση στις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται. Πολλοί από αυτούς έχουν  τελειοθηρικές τάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τον άκαμπτο τρόπο σκέψης τους.

 

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία και Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Η Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία θεωρείται θεραπεία επιλογής για την ΓΑΔ λόγω της αυξημένης αποτελεσματικότητάς της. Η δομή της μπορεί να διακριθεί σε τέσσερις κατηγορίες:

Ψυχοεκπαίδευση: Η εκμάθηση εντοπισμού των ενδείξεων και συμπτωμάτων της ΓΑΔ καθώς και η εκπαίδευση της φύσης και λειτουργίας του άγχους επιτρέπει στους θεραπευόμενους να διακρίνουν μεταξύ της φυσιολογικής και προβληματικής ανησυχίας. Επιπλέον τους καθιστά ικανούς να διαχειρίζονται εγκαίρως τις δύσκολες καταστάσεις και να προλαμβάνουν τις υποτροπές πιο αποτελεσματικά.

Γνωσιακή αναδόμηση: Πρόκειται για τεχνικές με σκοπό να ελέγχουν, να αποδομούν και να αντικαθιστούν τις αγχογόνες σκέψεις με άλληες πιο λειτουργικές και πιο ρεαλιστικές.

Τεχνικές χαλάρωσης: Οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν στρατηγικές βαθιάς μυικής χαλάρωσης και αναπνευστικές τεχνικές που μειώνουν την ένταση και επιτυγχάνουν μια αποτελεσματική ηρεμία μέσω του νευρικού συστήματος.

Συμπεριφορικές στρατηγικές: Εντοπίζονται οι συμπεριφορές (π.χ. αναζήτηση επιβεβαίωσης, τελειοθηρικές απαιτήσεις από τον εαυτό) που ενισχύουν την ανησυχία. Κατόπιν οι θεραπευόμενοι ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν και να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές που αντικαθιστούν τις παλιές με σκοπό να διαψεύσουν τους φόβους τους.

 


 

Τι να κάνω για να αντιμετωπίσω την ανησυχία μου;

Προσπαθήστε να διακρίνετε μεταξύ της εποικοδομητικής, φυσιολογικής ανησυχίας και της δυσλειτουργικής

 Εποικοδομητική ανησυχία

 

Αντιπαραγωγική ανησυχία

 

Αντιδράστε ενεργά στις εποικοδομητικές ανησυχίες

 

Διαχειριστείτε τις δυσλειτουργικές ανησυχίες

 

Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που βελτιώνουν το γενικευμένο άγχος

 

 

​Αν η ανησυχία σας είναι επίμονη και διαρκής σκεφτείτε την πιθανότητα να επισκεφτείτε έναν ειδικό.